Wybór manipulatora

Dobrze jest wybrać „szyte na miarę” czy z katalogu?

Pragnę przekonać, dlaczego dobrze dobrany manipulator w pełni zagwarantuje jego funkcjonalność.  Wybór manipulatora to zadanie dla dwóch stron: klienta oraz producenta. Klient gromadzi jak najwięcej informacji dotyczących przeznaczenia manipulatora a producent – w oparciu o te dane, przygotowuje wyspecjalizowaną ofertę.

Klient powinien wziąć pod uwagę kilka podstawowych aspektów. Przede wszystkim konieczne jest sprawdzenie miejsca ustawienia manipulatora, jego przeznaczenie, w jaki sposób może być realizowany transport produktu. Produkt? O tym później. Wszelkie wątpliwości zostają rozwiązane po przeprowadzeniu wizji lokalnej przez doświadczonego przedstawiciela ze strony producenta firmy SIGMA S.A.

Co warto wiedzieć przed zapytaniem ofertowym?

Należy określić rodzaj manipulatora: manipulator linkowy czy manipulator ze sztywnym układem ramion (układ równoległowodu) . Sposób mocowania: podwieszany, jezdny czy też słupowy. Dane o produkcie, miejscu oraz ograniczeniach.

Reasumując, zapytanie ofertowe powinno zawierać m.in.:

Rodzaj transportowanego produktu, wymiary, wagę, informację czy jest dedykowany do jednego typu produktu czy więcej.

Dane o sposobie manipulowania produktem.

Layout miejsca pobierania i odkładania produktu

Dane dotyczące odległości i wysokości transportu

Informacje o warunkach środowiskowych (np. strefa wybuchowa, wysoka lub niska temperatura, warunki sterylne, zapylenie).

manipulator

Czas na produkt

Zajmujemy się produkcją manipulatorów pneumatycznych, których zadaniem jest podnoszenie i przenoszenie różnego typu produktów. Mogą to być beczki, drewno, opakowania, rury, blachy, opakowania specjalne, właściwie wszystkie możliwe kształty i rodzaje. Do każdego z tych produktów szyjemy na miarę odpowiedni manipulator. Każdy z tych produktów wymaga zaprojektowania innego chwytaka. Sigma posiada profesjonalny zespół konstruktorów, dzięki czemu dobór urządzeń nie sprawia trudności.

Aby manipulator Sigma mógł być w pełni wykorzystywany, ważne jest już na etapie doboru przekazać wszelkie informacje. Może okazać się, że te które wydają się nieistotne, są kluczowe. To pozwoli w przyszłości na efektywną i komfortową pracę z naszym urządzeniem.

Mając na uwadze szacunek do czasu inwestora, im lepiej wypracujemy wspólny model tym szybciej wyprodukujemy dedykowany manipulator.

Manipulować ale jak?

Uchwyt manipulatora może odchylać przedmiot, może również obracać albo wręcz obracać i odchylać jednocześnie. Istotą jest, aby zaprojektowany uchwyt mógł w pełni spełniać swoją funkcję. Należy sprawdzić jakie jest najlepsze rozwiązanie w celu optymalizacji pracy.

Ile waży produkt?

Manipulatory Sigma zaprojektowane są w celu przenoszenia zarówno bardzo lekkich produktów, jak i tych bardzo ciężkich. Posiadamy manipulatory o zakresie udźwigu pomiędzy 5 a 999 kg. Każdy z dedykowanych manipulatorów przeznaczony jest konkretnie do ustalonych danych. Nie szukajcie uniwersalnego rozwiązania.  Przewymiarowanie manipulatora przemysłowego skutkuje zazwyczaj wydłużeniem cyklu pracy. Niedowymiarowanie rodzi ryzyko niebezpieczeństwa.  Wykorzystywanie niezgodnie z przeznaczeniem może skończyć się utratą zdrowia a w najgorszym wypadku, życia pracowników.

Layout, w jakim celu?

Paca manipulatora Sigma wymaga przestrzeni. I tu powstają różnego rodzaju ograniczenia, miejsca kolizji pracy manipulatora z infrastrukturą. Może wystąpić problem z umiejscowieniem słupa. Podwieszenie może wymagać jeszcze dodatkowych bram wsporczych. Dobór rozwiązania jest zależny od miejsca pracy urządzenia, powierzchni hali produkcyjnej. W tym celu chętnie spotykamy się z  klientem na miejscu pracy manipulatora i przeprowadzamy wizę lokalną. To wszystko ma odzwierciadlenie na bezpieczeństwo i ergonomię pracy.

Jaki jest zasięg?

Podczas doboru manipulatora, klient powinien podać nie tylko szczegółowy plan jego umiejscowienia. Bardzo ważna jest odległość pomiędzy punktem pobierania a miejscem odkładania. Nie dotyczy to tylko   transportu produktu od punktu A do B ale również na jaką wysokość należy go unieść. Zebrane informacje ostatecznie pozwolą nam  idealnie dobrać rozwiązanie.

Środowisko pracy czy to ważne?

Wyspecjalizowany przemysł wymaga od nas zastosowania różnych materiałów podczas produkcji manipulatorów Sigma. W niektórych branżach, takich jak spożywcza, farmaceutyczna wymaga się  bardzo wysokiego poziomu higieny. Wykorzystuje się specjalne materiały np. stal nierdzewną. Kolejnym przykładem jest zastosowanie manipulatorów w otoczeniu wysokich temperatur  (np. w kuźni) lub w otoczeniu wysokiego zapylenia. Tu stosuje się lepsze uszczelki, a przed temperaturą specjalne osłony. Można stosować również komponenty miękkie w strefach wybuchowych. Mija się z celem zastosowanie wszystkich rozwiązań, dlatego ważne jest wypracowanie wspólnych rozwiązań. Nie generuje to bezsensownych, nieuzasadnionych kosztów.

Czy dobrze jest wybrać „szyte na miarę”? Tak.

Nie próbujcie dostosowywać się do obecnych rozwiązań, które nie są dedykowane dla Waszych produktów.

Wspólnie określimy cechy charakterystyczne. Reszta pozostaje po naszej stronie…

Autor: Wojciech Gurdziel

SIGMA S.A.